utorok 20. októbra 2015

Anonymita - dobré, či zlé?

ANONYMITA

Každý vníma a vidí anonymitu inak. Ja sa prikloním ku anonymite sociálnej, ale aj niečo zo života.
Každý z nás sa stretol s anonymitou - či už na internete, alebo "mimo káblov". Anonymita môže byť niekedy aj užítočná, no niekedy dosť nebezpečná - veľa ľudí si to neuvedomuje a to je ten problém. Určité veci oddelím a skúsim sa čo najlepšie rozpísať.



Veľký problém dnešnej doby - ask.fm

Kto dnes nepozná ask.fm (či už z blogu, facebooku, alebo celkovo), tak nebude moc vedieť, čo sa na asku deje. Niektorí ľudia si potrebujú vybíjať zlosť na druhých/pomstiť sa cez túto sociálnu sieť. Vypisujú im veci typu: ,,Bodaj by mi skapala, su*a." - "Nájdem si ťa a prij*bem ti.".. Každý sa s tým stretol, dokonca aj ja. Ja to beriem na ľahkú váhu a nič si z toho nerobím, no ľudia, ktorí su bojazliví a majú dosť slabú psychiku to zoberú veľmi ťažko a preto si siahajú na životy. Veľakrát som prečítala aj nejaké správy na internete, vďaka tejto úbohej KYBERŠIKANE.
Ako píšu v druhom článku: Ubližovaniu pomáha anonymita.
Anonymovia na týchto stránkach vedia byť veľmi nebezpeční a keď ste fakt na to zle, deaktivujte si účet na ask.fm. Ušetríte s tým "jeden život" a uvidíte, že hocikto by vám do očí nepovedal a ani by vám to nenapísal cez reálny profil na Facebooku..

SMS anonymovia/vyhrážky cez e-mail

Toto je tiež reálny problém. 80% ľudí sa denne stretne s niekym, kto im takto obťažuje život denno-denne niekoľkými SMSkami, kde enchýbajú tiež vyhrážky z utajeného čísla. Nechýbajú ani vyhrážky cez e-mail (našťastie viem zistiť cez e-mail IP adresu) a hocijaké iné vyhrážky - niekedy vám môže prísť list aj do schránky. Aj toto je dosť nebezpečné, hlavne, keď vás anonym pozná z videnia a hocikedy vám môže ublížiť aj na ulici. Preto treba dávať dosť veľký pozor, veď viete, koľko ľudí našli dobitých...

Facebook, zoznamky a iné

Našli ste lásku svojho života, partnera svojich snov, či osobu, s ktorou si dobre rozumiete? Lenže ostáva v anonymite, neviete ako vyzerá, hoci ledva aj naozajstné meno? Tiež nebezpečné hlavne, keď ide o stretnutie naživo. Vždy je tu šanca, že to bude osoba, ktorá sa podobá na tú, s ktorou ste si písali, ale aj to môže byť aj násilník, ktorému ide o jedno...
Preto je dobré stretávať sa na miestach, kde sa zdržiava veľa ľudí, alebo ísť aspoň s niekym známym, nech v tom nie ste sami.

Blog.cz anonymita

Teraz sa dostávam k opačnému zmyslu anonymity - k tej "dobrej". Každý blogger si môže zvoliť, či si uchová anonymitu (ako ja) alebo dá všetkým najavo, kto je vlastníkom blogu a nebojí sa verejných narážok a názorov. Ja som osobne rada, že vediem blog v anonymite. NIkto z môjho blízkeho okolia nemá šancu zistiť, že tento blog vlastním ja :). Samozrejme, anonymitu beriem v rámci blogovania tak, že sa radi podelíte o članky a žiadne komentáro-šikany, ktoré leteli 4 roky dozadu: "Fúúúj, odporný blog!" "Dúfam, že skončíš s blogom, je to hrôza."

Youtube anonymita

Sama som sa stala youtuberkou - natáčam Let's Playe - tiež pod anonymitou. Možno ma ľudia spoznajú podľa hlasu, no mám aspoň šancu ich odhovoriť, že to môj hlas nie je :D... Anonymita na youtube sa tiež zíde, napr. Zdochliakk - ten tiež je pod anonymom a nikto nevie, kto to je a ako vyzerá (vraj bol raz videný v Gogovom videu v sekundovom zábere, lenže Gogo video hneď zmazal). Je to tiež dobré - robíte proste to, čo vás baví a nikto nemusí vedieť, že ste to vy. Vyhnete sa urážkam z vášho okolia ako v prvom bode.

Aký máte názor na anonymitu vy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára