utorok 20. októbra 2015

TIP: Ako (ne)zviditeľniť svoj blog?

K vedeniu blogu patrí samozrejme aj návštevnosť a spätná väzba. Každý vracajúci sa návštevník má podiel na vedení blogu a každá jeho návšteva sa počíta. Ako si získať viac čitateľov a viac zviditeľniť svoj blog sa dozviete v tomto článku!



Komentovanie článkov na ostatných blogoch

Týmto si tiež získaš svoju pozornosť, ale pozor! Článok si poriadne prečítaj a napíš do komentára svoj názor, alebo keď ti blogger podá otázku v článku, odpovedaj. Odpusti si vetu "Super článok a pekný blog!". Myslím, že toto priam vlastníka blogu naštve a na tvoj blog sa ani nepozrie, pretože je hneď vidieť, že chceš iba svoj blog zviditeľniť. Preto je lepšie sa zapojiť do diskusie.


Spamovanie blogu na iných blogoch/sociálnych sieťach

"AHOJ, POZÝVAM ŤA NA BLOG OHĽADOM...."
"JÉÉJ, SUPER BLOG, POZRI SA AJ NA TENTO..."

... aj toto vie poradne vytočiť hocikoho, kto si nájde toto na svojom blogu. Ja toto mávam viac na Facebooku - niekto vlastní 5 stránok, ktoré mám sama lajknuté a zdieľa svoj blog 300x za deň a ja už rozdávam dislike, pretože ma to nezaujíma. Zdieľanie blogu je dobré, ale v primeranom množstve.


Falošná návštevnosť

Poznám stránku s názvom WEBSURF.SK, kde sa môžeš zaregistrovať, zaregistrovať svoj blog a vďaka surfovaniu na tejto stránke navštevuješ iné blogy po dobu 15 sekúnd a ostatní online surferi navštevujú tvoj. Je to dobrá vec, len ja to nevyužívam, pretože radšej ocením spätnú väzbu v podobe komentárov a nie počtom návštevnosti. Len si to dobre premysli, môže tam byť aj odkaz na nejakú škodlivú stránku a môžeš sa rozlúčiť s tvojim počítačom (nikdy nevieš).


Kluby a skupiny pre bloggerov

Ak máš facebook, tak sa určite pridaj do nejakej skupiny, kde môžeš zdielať svoj blog a články. Máš to povolené a nikto ti nezakazuje o reklamu svojho blogu, len nezabudni, že každá skupina má svoje pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Nájdeš tam plno zaujímavých blogov, takže sa určite pridaj.
Ja som členka týchto skupín:



Spolupráce, kamaráti..

Máš niekoho známeho, kto tiež vlastní blog? Spravte si každý reklamu na svojom blogu (niekam do menu si vložte odkazy na svoje blogy alebo ikonky), takto podporíte jeden druhého a možno si nájdete spoločných kamarátov! Nezabúdaj ani na spolupráce s bloggermi, vďaka ktorým tiež spopulárniš tvoj blog. Nezabudni navštevovať aj tie blogy, ktoré ťa tiež navštevujú a zanechávajú ti komentáre niekoľkokrát ;).

Gramatika naša každodenná..

Najhlavnejšia vec každého bloggera je G R A M A T I K A! Udržiavať interpunkčné znamienka a čiarky, bodky, dĺžne atď. Osobne keď vidím na blogu takéto veci, okamžite zatváram blog a nikdy sa tam už neukazujem.

"Ahojte dnes som si pre vás pripravyla ďalšý článočeQ na zaujímafú tému, ták snáď sa vám bude pááčiť :-*"
"Nový clánok kde by som vám Chcela Povedat ze sa neviem rozhodnút Ako mam písat"

..prosím vás, buď píšte normálne všetko, alebo nepíšte nič. Žiadne Qéčkové trolly ani zaujíímafé články v takomto podaní nepíšte, nie len, že si ľudia o vás a o vašej diagnóze niečo pomyslia, ale rovno sa môžete rozlúčiť s blogovým svetom. Nevadí, keď sem tam jedno písmeno "rpehodíte". Ak naozaj neviete gramatiku a vyhovárate sa na dyslexiu a dysgrafiu, nájdite si lektora alebo to píšte vo Worde, ktorý vám to opraví.

Design a vzhľad blogu a článkov

Ak tvoj design pozostáva z 300 farieb, nejakej blikacej animácie z ktorej niekto získa epileptický záchvat, tak to zmeň! Môžeš si vďaka googlu a iným blogom posťahovať nejaké pekné designy, alebo si navrhnúť vlastný v dvoj-trojfarebnej kombinácii. Ak máš zručnosti aj v grafike, tak si sprav podľa svojho gusta a uvidíš, koľko pochvál na design blogu dostaneš a koľko ľudí sa ti bude vracať na blog!
Samozrejme nezabúdaj ani na vzhľad článkov, čo je veľmi dôležitá časť blogovania. Žiadne pixelky, zvýraznenie textu 500 farbami, hrúbky ako v predošlom bode a ani 800 obrázkov nikoho nebude zaujímať - vyber aspoň 15-20 najkrajších a najzaujímavejších fotiek (dovolenka, photoshoot) a nedávaj do článku všetkých 100 fotiek, na ktorých sa z polovice tváriš rovnako/sú rovnaké. Ak je to článok na nejakú tému, kde sa veľa vypisuješ, použi nejaké 3-4 obrázky, alebo sprav koláž. Čítateľov to viac bude baviť, ako preklikávať nejaké zbytočné obrázky.

2 komentáre:

  1. Veľmi si mi pomohla :) sledujem tvoj blog dlhšie a musím povedať že sa ti to podarilo a dosť ma inšpiruješ :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na jednej strane rozumiem, že vlastníka blogu môže nahnevať, ak sa v komentároch ozve niekto so záujmom o zviditeľnenie svojho blogu, no na strane druhej, by som povedala, že ak ma začínajúci blogger takto osloví dáva mi tým možnosť, hoci len nazrieť a povedať mu hneď na začiatku čo by bolo lepšie nerobiť... dopria mu tú konštruktívnu kritiku, o ktorej si každý myslí, že ju vie zvládať :)

    OdpovedaťOdstrániť